A hatékony zsírégetés egyik alappillére az aerob gyakorlatok - Flabélos, vibrotréner, személy edzés Gödöllő.

Kedvencek közé

2024. Április 15. Hétfő - Tas, Anasztázia

A zsírégetés egyik alappillére: aerob edzés

zsírégetés, hatékony zsírégetés, aerob edzés, aerob mozgás, aerob gyakorlat,

Az aerob edzés akkor valósul meg, ha a mozgás lassú, monoton, és a minimálisan szükségesnél nem végzünk több izommunkát. Szervezetünk csak ebben az esetben fog zsírraktárainkhoz nyúlni, mert a kardió edzés már van annyira intenzív, hogy a könnyebben hozzáférhető glikogént (izomban tárolt szénhidrátot) fogja felhasználni a megnövekedett energiaigény pótlására. Ha azt érezzük, hogy izmaink bedurrantak, jó esély van arra, hogy veszítünk belőlük a túl nagy intenzitás miatt.  


Az aerob gyakorlatok oltalmat nyújtanak a szív működésének, segítik annak vérpumpáló képességét. Az aerob edzésekkel nyugalmi szívverésünk az aerob edzés minden 1-1 hete után egy-egy dobbanással csökkenhet. Aerob edzéssel a szevezet hatékonyan fog oxigént szállítani és felhasználni, ezért a pulzusszám csökken nyugalmi állapotban. 

Az aerob energia anyagcseréje olyan irányban változik, hogy könnyebben égetik a zsírt, egyúttal a májból történő glikogén kibocsátás üteme lassul. Az igazi zsírégetés a megfelelő diéta nélkül lehetetlen, de az aerob gyakorlatok nélkülözésével is jelentősen csökkenthetjük a zsírégetés ütemét. A zsírégetésen túl az aerob gyakorlatok hozzájárulnak az alacsony testzsír megtartásához is azáltal, hogy fokozzák az anyagcsere sebességét. 

 

Meddig kell az aerob gyakorlatokat végezni? 

 

Az aerob gyakorlatokat érdemes huzamosabb ideig végezni. Az első 20 perc alatt a szervezet először a glikogén-készleteit használja energiaként, vagyis a szénhidrátraktárakból fedezi a felhasznált energiát. Csak ez után kerülnek felhasználásra a szervezet zsírszövetei.  Az aerob edzés ideális időtartama 40-60 perc között van. Sokan joggal tartanak attól, hogy az aerob edzés akadályozza a tömegépítést, vagy legalábbis jelentősen lassítja. Ez kiküszöbölhető magasabb proteintartalmú étrenddel, mindemellett figyelembe kell venni testalkatunkat is.  

 

Aerob edzés zsírégető tartománya 

 

Az aerob gyakorlatok tempója inkább a közepes iramot közelítse meg, bár ki lehet számolni az ideális zsírégető tartományba eső pulzusszám alsó és felső határát. 220-ból vonjuk ki az életkorunkat. A kapott számot szorozzuk be 0,6-tal és 0,85-tel. A két kapott szám az ideális pulzusszám-tartomány. 

 

Mikor végezzünk aerob edzést?

 
 - Olyan napon, amikor nem végzünk súlyzós edzést
 - Reggel, ha a súlyzós edzés este lesz
 - Este, ha a súlyzós edzés reggel volt
 
 

Aerob mozgásformák

 
 
Legnépszerűbb mozgásformák: gyaloglás, kerékpározás, ellipszis tréneren való edzés, esetleg a kocogás. Kerülendő a futás, és a manapság igen divatos és drága, de zsírégetésre alkalmatlan "sportok": spinning, hot iron, zumba.
 
 

Az aerob edzés élettani hatásai

 
 
A testzsír csökkenésével számos betegség megelőzhető, így kisebb eséllyel lesz magas vérnyomásunk, szív- és érrendszeri betegségünk. Az edzés hatására nő a sejtek inzulinérzékenysége, ezáltal csökkenthető a cukorbetegek inzulinadagja. A 2-es típusú diabéteszesek esetében pedig csökkenthető, vagy akár el is hagyható a gyógyszerek adagja.
 
Nem lebecsülendő a lelki egészségre gyakorolt hatás sem. A rendszeresen aerob edzést végzőknek javul az énképjük, növekszik az önbizalmuk, és általában véve is jobb lesz a közérzetük. 
 

EGÉSZSÉG BOLDOGSÁG HARMÓNIA

 

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék:

Kommentek


Gray Cook: A mozgás alapelvei - Funkcionális Mozgásminta Szűrés

 Vannak általános igazságok és alapelvek, melyeknek minden olyan filozófia, program vagy rendszer építőköveit kellene alkotniuk, mely fizikális fejlesztéssel vagy rehabilitációval foglalkozik: 1.Nem tudjuk magunkat, vagy másokat jobban fejleszteni, mint a természet.  2. Biztonságosabban és gyorsabban tudjuk magunkat, vagy másokat fejleszteni,...

10 ok, amiért érdemes 50 felett is edzeni

 Az 50 éven felülieknek sem szabad abbahagyniuk a rendszeres edzést, mert az öregedéssel járó  különböző problémák miatt egyre gyakrabban szorulnak gyógy-szeres kezelésre, egyre több időt kell orvosnál tölteni és egyre jobban csökken az életminőség is. Egyértelműen az a konklúzió vonható le, hogy...

Guggolj elöl tartott súllyal!

Az ágyéki gerincszakasz fájdalma a guggolás esetében is három fő okra vezethető vissza: a forgatónyomaték (előrehajlás), a kompresszió(nagy  gerincterhelés) és a flexió (hajlítás).  Az elöl tartott súllyal végzett guggolás a jellegéből fakadóan biztonságosabb, mint a háton tartott...

A helyes légzés fontossága az edzéseken

 Ebben a cikkben szeretném Veletek megértetni, hogy edzéseiteken és a mindennapjaitokban egyaránt  mennyire fontos és alapvető a helyes légzéstechnika. A helytelen légzés hosszútávon az ízületi láncolaton belül  az alsóháti szakasz hajlítását eredményezi a csípő hajlítása helyett,...

A kockás hasizom titka

Lehetséges gyors fogyás a hasról ? Az egyik leggyakoribb kérdés: hogyan fogyhatnék csak a hasamról, csak a csípőmről,csak a combomról? Milyen válaszokat kapnak az érdeklődők? Sok felülést és hasizomgyakorlatokat kell csinálni. Olyan gépeket kell használni, amelyek specifikusan a hasizmot erősítik (némely tévében rendelhető gépet kifejezetten ezzel reklámoznak!) Olyan eszközöket kell használni, amelyek elektromosan...

Teremtsd meg vágyott körülményeidet ! 1. rész

Ebben a cikksorozatban szeretném megmutatni neked  a csodálatos élethez vezető utat. Az egész sokkal egyszerűbb, mint hiszed és amint megérted, miként működik az élet és a benned lakozó erő, képessé válsz arra, hogy megtapasztald a létezés varázsát a maga teljességében-és akkor valóban csodálatos életed lesz !
  1 2 3 4 5  …    Következő oldal   Utolsó oldal

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre,

hogy elsőként értesülj az újdonságokról, akcióinkról, próbalehetőségekről!

Szótár

Stabilizátor izmok

A test (meg)tartását és egyensúlyban tartását biztosító izmok. Tovább