A fogyás egyik alappillére a diéta: alacsony szénhidrát diéta - fogyás, alakformálás, Flabélos, Gödöllő.

Kedvencek közé

2022. Június 25. Szombat - Vilmos

Alacsony szénhidrát diéta (Low Carb Diet)

alacsony szénhidrát diéta, szénhidrát diéta, lassan felszívódó szénhidrát, szénhidrát

Az alacsony szénhidrát tartalmú étkezési forma, vagyis a Low Carb, az USA-ból indult ki. Ez a diéta nem feltétlenül jelenti a szénhidrátok teljes mellőzését, inkább a mennyisége van korlátozva és a minősége van megszűrve. Több ilyen diéta is létezik, mely nagy népszerűségnek örvend, a legismertebb az Atkins kúra.


 

Alacson szénhidrát diéta: South Beach diéta, Atkins diéta

 
 
A másik nagyon népszerű fogyókúra a South Beach diéta, mely szintén szénhidrát szegény. Az Atkins diétához hasonlóan ennek is a bevezető szakasza egy igen kemény folyamat, majd a szakaszok egyre könnyebbé válnak. Nagy különbség az Atkins diétával szemben, hogy itt a zsiradékok megkülönböztetésben részesülnek. A diéta kizárólag a többszörösen telítetlen zsíradékok fogyasztását engedélyezi csak.
 
A másik nagy különbség, hogy nem kell a szénhidrát mennyiségét számolgatni, hanem kizárólag a lassan felszívódó szénhidrátokat lehet fogyasztani, melyben segítséget nyújt számunkra a glikémiás index, ahol fel vannak sorolva a szénhidrátok, felszívódásuk szerinti besorolással. Ehhez a kúrához igen hasonló a glikémiás index szerinti diéta, mely szintén a szénhidrátok besorolásán alapul. Eszerint három csoport létezik, vannak szabadon fogyasztható szénhidrátok, vannak a korlátozottan fogyaszthatók és a tiltott élelmiszerek.
 
 

A szénhidrátszegény életmód az egészséges életmód része 

 
 
A szénhidrátszegény életmód nem feltétlenül kell, hogy fogyókúrához kötődjön. Az egészséges életmódhoz szervesen kell, hogy kötődjön a szénhidrátszegény étrend. A cukorbetegség kialakulása is megelőzhető azzal, ha figyelünk a gyorsan felszívódó szénhidrátok mellőzésére.
 
Az egészséges étrend kialakításához sokat segíthet a glikémiás index, ami nem más, mint egy adat arra vonatkozólag, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátok, míg a magas indexű élelmiszerek gyors felszívódású szénhidrátokat mutatnak. A gyors felszívódású szénhidrátok erőteljesen és hirtelen emelik meg a vércukor és az inzulin szintet és hatásuk nem tartós.
 
Amennyiben szeretnénk áttérni a szénhidrátszegény diétára, vagy egyszerűen csak az egészségesebb életmód mellett döntünk, az kisebb változtatásokat igényel étrendünkben. Több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk, de a gyümölcsök közül azokat válasszuk, melyeknek alacsony a cukortartalma, ezek főként a bogyós és a csonthéjas gyümölcsök. Fontos, hogy sok fehérjét fogyasszunk hús, hal, tojás és zsírszegény tejtermékek formájában.
 
Sütés alkalmával mellőzzük a bő olajat, inkább kevés zsiradékban süssük vagy vízben pároljuk az ételeket. A főzéskor használt alapanyagokat és a recepteket kissé alakítsuk át. A fehér lisztet helyettesítsük teljes kiőrlésű rozsliszttel, zabpehelyliszttel vagy szójaliszttel. A zsemlemorzsát váltsuk fel zabkorpával.
 
Tészták esetében mindenképpen a durumtésztákat válasszuk. A répacukrot teljes egészében zárjuk ki étkezésünkből. Helyettesítsük mézzel, kukoricasziruppal, gyümölcscukorral vagy édesítőszerekkel. Az édesítőszer kiválasztásakor legyünk körültekintőek, lehetőleg ne aszpartm tartalmú édesítőt válasszunk.
 
 

Amennyiben a szénhidrátszegény diéta életünk részévé válik, azt vesszük észre, hogy sokkal energikusabbá válunk. Az elhízás veszélye nem áll fenn a későbbiekre vonatkozólag és sok olyan kisebb tünet is megszűnhet, mely eddig zavaró lehetett életünkben.

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék:

Kommentek


Gray Cook: A mozgás alapelvei - Funkcionális Mozgásminta Szűrés

 Vannak általános igazságok és alapelvek, melyeknek minden olyan filozófia, program vagy rendszer építőköveit kellene alkotniuk, mely fizikális fejlesztéssel vagy rehabilitációval foglalkozik: 1.Nem tudjuk magunkat, vagy másokat jobban fejleszteni, mint a természet.  2. Biztonságosabban és gyorsabban tudjuk magunkat, vagy másokat fejleszteni,...

10 ok, amiért érdemes 50 felett is edzeni

 Az 50 éven felülieknek sem szabad abbahagyniuk a rendszeres edzést, mert az öregedéssel járó  különböző problémák miatt egyre gyakrabban szorulnak gyógy-szeres kezelésre, egyre több időt kell orvosnál tölteni és egyre jobban csökken az életminőség is. Egyértelműen az a konklúzió vonható le, hogy...

Guggolj elöl tartott súllyal!

Az ágyéki gerincszakasz fájdalma a guggolás esetében is három fő okra vezethető vissza: a forgatónyomaték (előrehajlás), a kompresszió(nagy  gerincterhelés) és a flexió (hajlítás).  Az elöl tartott súllyal végzett guggolás a jellegéből fakadóan biztonságosabb, mint a háton tartott...

A helyes légzés fontossága az edzéseken

 Ebben a cikkben szeretném Veletek megértetni, hogy edzéseiteken és a mindennapjaitokban egyaránt  mennyire fontos és alapvető a helyes légzéstechnika. A helytelen légzés hosszútávon az ízületi láncolaton belül  az alsóháti szakasz hajlítását eredményezi a csípő hajlítása helyett,...

A kockás hasizom titka

Lehetséges gyors fogyás a hasról ? Az egyik leggyakoribb kérdés: hogyan fogyhatnék csak a hasamról, csak a csípőmről,csak a combomról? Milyen válaszokat kapnak az érdeklődők? Sok felülést és hasizomgyakorlatokat kell csinálni. Olyan gépeket kell használni, amelyek specifikusan a hasizmot erősítik (némely tévében rendelhető gépet kifejezetten ezzel reklámoznak!) Olyan eszközöket kell használni, amelyek elektromosan...

Teremtsd meg vágyott körülményeidet ! 1. rész

Ebben a cikksorozatban szeretném megmutatni neked  a csodálatos élethez vezető utat. Az egész sokkal egyszerűbb, mint hiszed és amint megérted, miként működik az élet és a benned lakozó erő, képessé válsz arra, hogy megtapasztald a létezés varázsát a maga teljességében-és akkor valóban csodálatos életed lesz !
  1 2 3 4 5  …    Következő oldal   Utolsó oldal

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre,

hogy elsőként értesülj az újdonságokról, akcióinkról, próbalehetőségekről!

Szótár

Stabilizátor izmok

A test (meg)tartását és egyensúlyban tartását biztosító izmok. Tovább