edzés 50 felett, időskori edzés, wellness

Kedvencek közé

2024. Június 12. Szerda - Villő

10 ok, amiért érdemes 50 felett is edzeni

 Az 50 éven felülieknek sem szabad abbahagyniuk a rendszeres edzést, mert az öregedéssel járó  különböző problémák miatt egyre gyakrabban szorulnak gyógy-szeres kezelésre, egyre több időt kell orvosnál tölteni és egyre jobban csökken az életminőség is. Egyértelműen az a konklúzió vonható le, hogy sokkal kockázatosabb a mozgás elhagyása, mint az esetleges kisebb húzódások és izomláz bevállalása.


A következőkben lássunk 10 nyomós okot, amiért 50 felett is kötelező edzeni:

                   1. ÍZÜLETI GYULLADÁS MEGELŐZÉSE

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módja, hogy elkerüljük az ízületi gyulladásokat (arthritis), vagy javítsunk a helyzeten. Edzés hatására ugyanis a csontok “be fognak olajozódni” és a fájdalmak is hamarosan csökkenni fognak.

2. SZÍVBETEGSÉGEK RIZIKÓJÁNAK CSÖKKENTÉSE

A korai elhalálozások vezető oka a szívbetegségekre vezethető vissza. A kutatások szerint a rendszeres testgyakorlással csökkenthető a szívpanaszok száma, köszönhetően a vérnyomás és vércukor szint helyreállásának és az LDL koleszterin szintjének csökkenéséhez.

3. METABOLIKUS DISZFUNKCIÓ - II. TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG ELKERÜLÉSE

A II. típusú cukorbetegség és az elhízás kéz a kézben járnak és a test emésztési zavaraiból ered. A testmozgás segít a metabolikus diszfunkciók megoldásában és a vércukor és inzulin szint beállításában – a testsúlycsökkenésről nem is beszélve.

4. RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK ESÉLYÉNEK CSÖKKENTÉSE

Tudományosan bizonyított tény, hogy a rendszeres testmozgással csökkenthető a rák különböző fajtáinak kialakulási kockázata. A legjobb eredmény a mellrák esetében igazolt – azok a nők, akik rendszeresen mozogtak, 30-40%-kal kisebb volt a megbetegedések aránya.

5. MAGAS VÉRNYOMÁS KARBANTARTÁSA

Még a nem túl megerőltető torna hatására is csökken a szisztolés vérnyomás. Napi legalább 3×10 percet érdemes aktívan tölteni, hogy érezhető legyen a vérnyomáscsökkenés.

6. DEPRESSZIÓBÓL VALÓ FELÉPÜLÉS

A testgyakorlásnak jó hatása van a hangulatunkra is. A kutatások arról számolnak be, hogy a csoportos edzések az idősebb korosztályban 30%-kal csökkentették a depresszió kialakulásának az esélyét, illetve a meglévő rossz hangulatot jelentősen javították. Az edzés hatására kialakuló pozitív érzés segíthet megtartani a vitalitást, elűzve az öregedés során ránk törő negatív gondolatokat.

7. VISZLÁT, DEMENCIA!

A demencia egy nagyon elterjedt, bizonyos mértékig cselekvésképtelenné tevő probléma az idősebb korosztályban. A demencia esetében leginkább a megelőzésre kell fókuszálnunk – így fontos tudni, hogy a testmozgás is egyfajta prevenciós stratégia, ami lassíthatja a szellemi leépülés folyamatát. Sőt, a mozgás hatására javul a szellemi teljesítőképesség is!

8. ÉLETMINŐSÉG JAVÍTÁSA

A legtöbb idősebb ember a funkcionális függetlenségre vágyik, magyarul nem szeretne kiszolgáltatott helyzetben élni. A rendszeres egyensúly- és erőfejlesztő gyakorlatok végzése segíthet ebben. Idősebb korban is minimum napi 30 percet töltsünk aktívan naponta, és erősítsünk is minden másnap.

9. ÁLMATLANSÁG MEGSZÜNTETÉSE

Bizonyos gyógyszerek és életesemények sajnos képesek a megfelelő alvásmennyiséget megvonni tőlünk.  A magasabb szintű fizikai aktivitás eléggé ki tudja meríteni a testet ahhoz, hogy kívánjon egy pihentető alvást. A maximális eredményért min. 2 órával lefekvés előtt fejezzük be az edzést.

10. GYORSABB REGENERÁCIÓ

Kutatások bebizonyították, hogy a kisebb sérülések, horzsolások is 25%-kal gyorsabban képesek meggyógyulni azoknál, akik rendszeresen végeznek testmozgást.

 

 

 

Ossza meg!

Vissza: Életmód-tanácsadás,...
címkék:

Kommentek


Gray Cook: A mozgás alapelvei - Funkcionális Mozgásminta Szűrés

 Vannak általános igazságok és alapelvek, melyeknek minden olyan filozófia, program vagy rendszer építőköveit kellene alkotniuk, mely fizikális fejlesztéssel vagy rehabilitációval foglalkozik: 1.Nem tudjuk magunkat, vagy másokat jobban fejleszteni, mint a természet.  2. Biztonságosabban és gyorsabban tudjuk magunkat, vagy másokat fejleszteni,...

10 ok, amiért érdemes 50 felett is edzeni

 Az 50 éven felülieknek sem szabad abbahagyniuk a rendszeres edzést, mert az öregedéssel járó  különböző problémák miatt egyre gyakrabban szorulnak gyógy-szeres kezelésre, egyre több időt kell orvosnál tölteni és egyre jobban csökken az életminőség is. Egyértelműen az a konklúzió vonható le, hogy...

Guggolj elöl tartott súllyal!

Az ágyéki gerincszakasz fájdalma a guggolás esetében is három fő okra vezethető vissza: a forgatónyomaték (előrehajlás), a kompresszió(nagy  gerincterhelés) és a flexió (hajlítás).  Az elöl tartott súllyal végzett guggolás a jellegéből fakadóan biztonságosabb, mint a háton tartott...

A helyes légzés fontossága az edzéseken

 Ebben a cikkben szeretném Veletek megértetni, hogy edzéseiteken és a mindennapjaitokban egyaránt  mennyire fontos és alapvető a helyes légzéstechnika. A helytelen légzés hosszútávon az ízületi láncolaton belül  az alsóháti szakasz hajlítását eredményezi a csípő hajlítása helyett,...

A kockás hasizom titka

Lehetséges gyors fogyás a hasról ? Az egyik leggyakoribb kérdés: hogyan fogyhatnék csak a hasamról, csak a csípőmről,csak a combomról? Milyen válaszokat kapnak az érdeklődők? Sok felülést és hasizomgyakorlatokat kell csinálni. Olyan gépeket kell használni, amelyek specifikusan a hasizmot erősítik (némely tévében rendelhető gépet kifejezetten ezzel reklámoznak!) Olyan eszközöket kell használni, amelyek elektromosan...

Teremtsd meg vágyott körülményeidet ! 1. rész

Ebben a cikksorozatban szeretném megmutatni neked  a csodálatos élethez vezető utat. Az egész sokkal egyszerűbb, mint hiszed és amint megérted, miként működik az élet és a benned lakozó erő, képessé válsz arra, hogy megtapasztald a létezés varázsát a maga teljességében-és akkor valóban csodálatos életed lesz !
  1 2 3 4 5  …    Következő oldal   Utolsó oldal

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre,

hogy elsőként értesülj az újdonságokról, akcióinkról, próbalehetőségekről!

Szótár

Kettlebell

A kettlebell vagy girja egy hagyományos orosz öntöttvas súly, úgy néz ki, mint egy füles ágyúgolyó. Az 1986-os... Tovább