Járjunk mezítláb! A mezítláb járás kedvező hatásai.

Kedvencek közé

2021. Október 25. Hétfő - Bianka

Hurrá! Végre mezítláb!

Járjunk mezítláb.

Emlékeztek még amikor gyermekként mezítláb szaladgáltunk mindenhová? De jó érzés is az! Te mikor jártál utoljára mezítláb a fűben, a homokban? Túl a felszabadult érzésen, az egészségre is kiváló hatással van a mezítláb járás. 


Még futni is jobb mezítlább mint futócipőben! 

 
Mezítláb járni nemcsak kellemes, hanem egészséges is. Ma már több helyen vannak mezítláb járásra kialakított ösvények, parkok, sőt, ilyen tanfolyamok is. Hogy milyen megkönnyebbülés mezítláb járni, azt nemcsak az tapasztalja, aki maga is próbálkozik ilyesmivel, hanem a tudományos eredmények is alátámasztják. Amerikai szakemberek például annak a kérdésnek eredtek nyomába, vajon a modern futócipők alkalmasabbak-e a futásra, mint a meztelen láb. Az eredmények valósággal sokkolták a futóvilágot: a megvizsgált 68 futócipővel összehasonlítva a mezítláb futás terhelte meg a legkevésbé a láb-, térd- és csípőízületet. A kutatók még annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a futócipő nagyobb megterhelést jelentett a láb számára, mint a magas sarkon való járás. A legfeltűnőbb különbség a csípő esetében jelentkezett, itt a futócipőben való futás átlagosan 54 százalékkal erősebb megterhelést jelentett, mint a mezítláb való futás. De a térd és a boka is egyértelműen rosszabbul érezte magát futócipőben, mint mezítlábas futás esetén.
 

Egyre többen űzik a sportot mezítláb 

 
A mezítlábas futás térhódításával egyre növekszik a cipő nélkül sportolók száma. A fitnesz-szakértőktől kezdve az aerobic edzőkön át a modern táncosokig sokan vélik úgy, isteni dolog a pucér talpuk alatt érezni a talajt.
 

Erős láb, erős test - egyre többször mezítláb

 
A connecticuti fitneszedző, Ellen Barrett órái Pilates-gyakorlatok, jóga és tánc keverékéből állnak, mindezt pedig mezítláb végzik. „Mindig is cipő nélkül tanítottam. A cipő hamis érzetet közvetít a talajról, amivel így nem is érintkezünk” – idézte szavait a MediPress. „Ahogy mozog a láb, úgy mozog a test is. Akinek a lába erős és kiegyensúlyozott, annak a teste többi része is olyan.”
 
Barrett erősen hisz abban, hogy igazán csak mezítelen talppal érezheti jól magát az ember. Felidézte azt a pillanatot, amikor édesapja végre levette a munkásbakancsát. „Éretlennek tűnt a lábfeje, nem úgy, mint a teste többi része.” A visszatérés azonban csak fokozatosan valósítható meg. Először célszerű körbesétálni a lakást mezítláb, vagy a klasszikus lábfejfeszítő gyakorlatokat kell elvégezni 10 percen át.
 
Stacey Lei Krauss Coloradóban tart órákat már 12 éve, szintén csupasz lábbal. Ezrek tanultak tőle. „Mezítláb jobb, mint egy merev kötésben, márpedig a cipő pontosan így viselkedik. Az izmok elsorvadnak, az ízületek pedig elmerevednek. Ha levesszük a cipőt, az kicsit jobban megdolgoztatja a lábat. Meg kell tanulni azt is, miként érjünk földet” - véli Krauss.
 

Mezítláb sokkal biztonságosabb, könnyebb és logikusabb a mozgás

 
A 84 esztendős Ann Smith szintén mezítláb edz, ahogy mindig is tette. „Nem tudtam, hogy ez most divat” – ismerte el. „Modern táncosnak tanultam, ahhoz pedig nem viselnek cipőt.” Szerinte mezítláb sokkal biztonságosabb, könnyebb és logikusabb a mozgás. „Több benne az erő és a kifejezés. Az idős tanítványaimnak mindig mondom: ha találkoznak valakivel, akkor is leveszik a kesztyűjüket, hogy kezet rázhassanak vele. A gyakorlataim alapját a klasszikus balett és a modern tánc elemei adják: a test lassú és folyamatos nyújtása.”
 
Az edző javasolja a fapadló használatát. A kő és a beton túlságosan kemények. „Aki úgy akar kinézni, mint egy atléta, az eddzen gépeken. Akinek a táncosok alkata tetszik, táncoljon maga is. Nekem egyik ízületem sem protézis még, nem kell szednem semmilyen gyógyszert. Figyelni kell a szervezetünkre, és jelezni fogja, mire van szüksége.”
 

Mezítláb: az első lépések

 
Otthon jól eljárkálunk zokniban vagy teljesen mezítláb, ahogyan a kertünkben vagy az erdőben is lehúzhatjuk kísérletileg a cipőnket. De játékos gyakorlatokat is beiktathatunk, például a lábunkkal, mint fogásra alkalmas testrésszel kisebb tárgyakat, zsebkendőt, ágakat, de még köveket is megpróbálhatunk felemelni.
 
Csodálatos élmény lehet a hajnali harmattaposás, amely a lábat érő hidegingerek miatt a Kneipp-terápiának is része. A rendszeres harmatjárás megedzi a szervezetet, jót tesz a szívnek, és segít a hideg lábon. Nem kell hozzá más, mint egy rét és egy ébresztőóra. Ez utóbbit húzzuk fel jó koránra, mert a fű csak hajnalban harmatos. A többi már egyszerű: maximum öt percig sétáljunk mezítláb a harmatos fűben. Utána alaposan töröljük meg a lábunkat és húzzunk rá meleg zoknit. A harmattaposást követő mozgás gondoskodik arról, hogy a lábunk kellemesen meleg maradjon.

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék:

Kommentek


Gray Cook: A mozgás alapelvei - Funkcionális Mozgásminta Szűrés

 Vannak általános igazságok és alapelvek, melyeknek minden olyan filozófia, program vagy rendszer építőköveit kellene alkotniuk, mely fizikális fejlesztéssel vagy rehabilitációval foglalkozik: 1.Nem tudjuk magunkat, vagy másokat jobban fejleszteni, mint a természet.  2. Biztonságosabban és gyorsabban tudjuk magunkat, vagy másokat fejleszteni,...

10 ok, amiért érdemes 50 felett is edzeni

 Az 50 éven felülieknek sem szabad abbahagyniuk a rendszeres edzést, mert az öregedéssel járó  különböző problémák miatt egyre gyakrabban szorulnak gyógy-szeres kezelésre, egyre több időt kell orvosnál tölteni és egyre jobban csökken az életminőség is. Egyértelműen az a konklúzió vonható le, hogy...

Guggolj elöl tartott súllyal!

Az ágyéki gerincszakasz fájdalma a guggolás esetében is három fő okra vezethető vissza: a forgatónyomaték (előrehajlás), a kompresszió(nagy  gerincterhelés) és a flexió (hajlítás).  Az elöl tartott súllyal végzett guggolás a jellegéből fakadóan biztonságosabb, mint a háton tartott...

A helyes légzés fontossága az edzéseken

 Ebben a cikkben szeretném Veletek megértetni, hogy edzéseiteken és a mindennapjaitokban egyaránt  mennyire fontos és alapvető a helyes légzéstechnika. A helytelen légzés hosszútávon az ízületi láncolaton belül  az alsóháti szakasz hajlítását eredményezi a csípő hajlítása helyett,...

A kockás hasizom titka

Lehetséges gyors fogyás a hasról ? Az egyik leggyakoribb kérdés: hogyan fogyhatnék csak a hasamról, csak a csípőmről,csak a combomról? Milyen válaszokat kapnak az érdeklődők? Sok felülést és hasizomgyakorlatokat kell csinálni. Olyan gépeket kell használni, amelyek specifikusan a hasizmot erősítik (némely tévében rendelhető gépet kifejezetten ezzel reklámoznak!) Olyan eszközöket kell használni, amelyek elektromosan...

Teremtsd meg vágyott körülményeidet ! 1. rész

Ebben a cikksorozatban szeretném megmutatni neked  a csodálatos élethez vezető utat. Az egész sokkal egyszerűbb, mint hiszed és amint megérted, miként működik az élet és a benned lakozó erő, képessé válsz arra, hogy megtapasztald a létezés varázsát a maga teljességében-és akkor valóban csodálatos életed lesz !
  1 2 3 4 5  …    Következő oldal   Utolsó oldal

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre,

hogy elsőként értesülj az újdonságokról, akcióinkról, próbalehetőségekről!

Szótár

Kettlebell

A kettlebell vagy girja egy hagyományos orosz öntöttvas súly, úgy néz ki, mint egy füles ágyúgolyó. Az 1986-os... Tovább