A tökéletesen kiegyensúlyozott izomrendszer koncepciója. Erőedzés, funkcionális edzés.

Kedvencek közé

2024. Június 12. Szerda - Villő

A funkcionális erőedzés

Erőedzés, funkcionális edzés.

A tökéletesen kiegyensúlyozott izomrendszer koncepciója. Egy újabb wellness-őrület, vagy egy olyan erőfejlesztő módszer, mely még a testépítőknek is segíthet könnyebben elérni az áhított külsőt? A hazánkban egyenlőre újdonságnak számító funkcionális erőedzésben végre találkozhat a body builderek külsőt megváltoztató tréningje az atléták erőt és robbanékonyságot fejlesztő programjával és a hobbisportolók közérzetjavító testedzésével. Az álló helyzetben, alátámasztás nélkül végrehajtott gyakorlatok nagy igénybevételnek teszik ki a törzs stabilizálásában szerepet játszó hát- és hasizmokat. A döntött irányú, ellentétes oldalú, egyidőben végzett húzó és toló mozdulatok az izom- és idegrendszert egyaránt fejlesztik.


Egy átlagember edzéseit alapvetően az edzésekre fordítható idő-és energiamennyiség  határozza meg. Esetükben a heti három alkalommal végzett 1-1,5 óra rendszeres edzés már jónak mondható. A munka, család, otthoni tennivalók mellett nem túl gyakori hogy egy egy átlagos fitneszlátogató ennél több  időt tudna  testmozgásra  szánni. Mivel edzéseiket az időhiány jellemzi, így számukra fontos, hogy a rendelkezésükre álló időt a lehető leghatékonyabban tudják kihasználni. Problémájukra a funkcionális   erőtréning    nyújthat   megoldást, melynek mozgásanyaga  összetett,  viszonylag rövid idő alatt minden testi képességet átfogóan lehet vele fejleszteni, olyan külalakot tudnak elérni általa, mellyel elégedettek lehetnek. A sportolók egy jól összeállított funkcionális erőedző programmal célzottan fejleszthetik   inter-   és   intramuszkuláris koordinációjukat,  gyorserejüket,   robbanékonyságukat, erőállóképességüket. A testépítők, a fitneszversenyzők (és edzőik)   pedig   azáltal   profitálhatnak  a módszerből, hogy a szép külső mellett egy  valóban jól használható és jól működő, igazán erős test lesz az edzések eredménye.
 

Edzés - másképpen: Miből áll egy klasszikus erősítő edzésprogram?

 

Fekvenyomás, tárogatás, evezés, lehúzás, karhajlítás, letolás, guggolás, vádli - néhány alapgyakorlat. Ezek a gyakorlatok »izolált, egy-egy kis mozgást imitáló, a test számára „tanító" mozgásanyagot képviselnek, mely általában egy síkon történik. Ám a mindennapi mozgások nem kétdimenziós mozdulatokra korlátozódnak. Gondolj egy átlagos szituációra: felemelsz egy dobozt a talajról, s felteszed egy magas polcra. Ez a feladat az egész tested izomzatát igénybe vevő, összetett mozgássor, melyet folyamatosan, nem pedig apró mozdulatok különálló egységeiként hajtasz végre. Ebből következik, hogy ha már edzéseid közben is a teljes testet megdolgoztató, összetett mozgásanyagot gyakorolsz, kevesebb idő alatt, komplexebb módon tudod fejleszteni testi adottságaidat. Az agy is könnyebben „emlékszik vissza" és hasznosítja a valós helyzeteknek megfelelő mozgásanyagot, mintha különálló kis részekből kellene összeraknia egy mozdulatsort. 

A funkcionális erőedzés tehát A MINDENNAPI ÉLETRE, MOZGÁSOKRA KÉSZÍT FEL kortól, edzéscéltól, állapottól függetlenül.
 

A funkcionális erőedzés a sérülések megelőzésében is segít


Ki nem találkozott még egy kellemetlen ínhüvely-gyulladással vagy izomhúzódással, mely miatt edzéseit rövidebb-hosszabb ideig csak „alapjáraton" tudta folytatni? A funkcionális erőtréning alkalmazásával a felkészülést hátráltató és a fejlődést megakadályozó sérülések is könnyen elkerülhetők. Aki korábban nagyrészt gépeken, alátámasztott pozícióban erősítette izmait, fájdalmas hátsérüléssel találhatja szemben magát, ha támasz nélküli álló vagy döntött helyzetben mozdítja meg ugyanazt a súlyt - ennek oka, hogy törzsének stabilizátor izmai még nem elég erősek. Többek között ennek kivédésére is szolgál a funkcionális erőfejlesztő edzés.
 

Hogyan integrálható a funkcionális erőedzés a gyakorlatban?
 

Mindenképpen le kell szögezni, hogy egy bonyolult, ezáltal megfelelő szakértelmet vagy jártasságot igénylő módszerről van szó, amely NEM FELVÁLTJA, HANEM TÖKÉLETESEN KIEGÉSZÍTI A HAGYOMÁNYOS EDZÉSEKET!

Ha szeretnéd beiktatni testedzéseibe a funkcionális erő fejlesztését, az alábbi -fokozatosan végrehajtott - változtatásokat végezd el megszokott tréningprogramodban:
 1. ALKALMAZZ TÖBB, A TEST ALÁTÁMASZTÁSA NÉLKÜL VÉGZETT GYAKORLATOT, MELYEK AKTIVIZÁLJÁK A KÖZPONTI IZMOKAT
A gépeken történő edzés mellett - a megfelelő testtudat kialakulása után -fektess egyre nagyobb hangsúlyt az alátámasztás nélküli gyakorlatokra. Ezáltal tudatosan erősítheted a test tartásában részt vevő izmaidat, melyek az alátámasztás kiiktatásával automatikusan bekapcsolódnak a mozgások végrehajtásába, hogy funkciójukat ellátva stabilizálják a törzsedet mozgás közben.
2. VÉGEZZ TÖBBFÉLE, IZOLÁLT ÉS ÖSSZETETT HASIZOMGYAKORLATOT
Bár egy fontos és hasznos gyakorlatról van szó, a hasprés önmagában mégsem elegendő, mivel a hasizmokat meglehetősen egyoldalúan használja, s fejleszti. Emellett nagyon fontos a különböző forgató-forduló mozdulatok gyakorlása vízszintes, illetve átlós irányokba, a külső- és belső ferde hasizmok, valamint a haránt hasizmok erősítése a lehető legtöbb módon. (Kerüld a nagy súlyokkal való oldalirányú törzsdöntéseket, amelyek optikailag vastagítják a derekad !)
3. INTERGRÁLJ  EDZÉSEIBE AZ ÓRIÁSLABDÁT ÉS MÁS, INSTABIL POZÍCIÓT ELŐIDÉZŐ ESZKÖZT
Minden padon fekvő vagy ülő gyakorlatot óriáslabdán is végrehajthatsz. Ennek az eszköznek nagy előnye, hogy a padokhoz képest instabil, így a gyakorlat végrehajtás ideje alatt a stabilizáló, tartásban résztvevő izmok nagy hangsúlyt kapnak. Segítségével nagyfokú fejlődést érhetsz el, hisz egy ilyen gyakorlat az izmokat szinte sokkolja, akár ülő, akár fekvő pozícióban történik a végrehajtás.
Az instabil talaj használata az álló helyzetben végzett gyakorlatok második nehézségi fokozata lehet. Egy álló vállból nyomás billenő padon, Core-Board-on, esetleg BOSU-n teljesen új dimenzókat nyit pl. a vállizmok erősítése terén, és azonnal felfedi a test jobb és bal oldali izmainak eltérő fejlettségét is.
4. ALKALMAZZ  FÜGGETLENÍTETT VÉGTAG-MOZGÁSOKAT
A gyakorlatok páros karral történő végrehajtása helyett próbáld ki a váltott karral végzett (teljes gyakorlat a jobb, majd a bal oldalra), vagy a felváltva végrehajtható (jobb oldali excentrikus szakasznál indul a bal oldali koncentrikus szakasz) mozgásokat, melyek során stabilizáló izmaid még nagyobb szerepet kapnak a végrehajtásban. Ehhez megfelelő kábeles-csigás berendezést, független végtagmozgást lehetővé tevő gépeket, szabadsúlyokat, vagy gumikötelet kell használnod.
5. HASZNÁLJ ÖSSZETETT MOZGÁSANYAGOT
Az izolációs gyakorlatok mellett fektess minél nagyobb hangsúlyt a több ízületet és izomcsoportot megmozgató mozdulatokra, komplett mozdulatsorokra, vagy (megfelelő koordináció és mozgásrutin birtokában) „mini koreográfiákra". Ez utóbbi állhat több alapgyakorlat megfelelő módon történő összekapcsolásából, vagy némi fantázia és megfelelő anatómiai ismeretek bevonásával készült, háromdimenziós mozdulatsorokból, melyet súlyzóval, kábeles géppel, vagy gumikötéllel hajthatsz végre. Összeállításukhoz a mindennapi életben előforduló mozgásokat vedd alapul, hiszen a funkcionális erőfejlesztő módszernek nem célja a művészi tánckoreográfia kialakítása.
 

Milyen előnyeid származnak a funkcionális erőedzésből?
 

A módszerrel fejleszthető az egyes izmok ereje, az intermuszkuláris koordináció, a neuromuszkuláris kapcsolatok, a tér- és egyensúlyérzék, az erő, a külalak - tehát minden olyan terület, mely egy amatőr vagy profi sportoló számára fontos lehet. Megerősíthetők azok a gyenge pontok, melyek az eddigi edzésekkel nem sikerültek - legyen az pl. egy gyengébb hát, vagy egy kevésbé mozgékony vállízület. Mivel a funkcionális erő fejlesztését NEM A HAGYOMÁNYOS SÚLYZÓS EDZÉS HELYETT, HANEM AZOK KIEGÉSZÍTÉSEKÉNT érdemes végezni, így akkor sem kell elvetned ezt a módszert, ha a nagy izomtömeg és az esztétikum a fontos: a szép külső mellett egy jól működő testre is szert tehetsz, s e kettő együtt tökéletes kombinációt alkothat. Ha egy jól megtervezett, hosszabb távú edzésprogramot egy általános állóképesség-fejlesztéssel, illetve részben funkcionális erőfejlesztéssel indítasz, biztos lehetsz benne, hogy a kezdeti, alapozó időszak után a speciális célok elérése is könnyebbé válik.
Ezen edzésmód természetesen - újdonságából kifolyólag is - sok érdekes elemet tartalmaz, melyek egy átlagos edzőtermí környezetben szokatlannak minősülnek, emiatt a szemlélőkből és edzőtársakból nagy meglepetést - néha nemtetszést - válthatnak ki.
A funkcionális erőedzés módszerét persze nem kizárólag a fitnesztermekben érdemes meghonosítani. A gyógytornászok, illetve rehabilitáció területén dolgozó szakemberek a koordináció fejlesztése céljából már régóta alkalmaznak a teljes testet megdolgoztató mozgásokat, így az alap rehabilitációs tevékenység következő lépcsőfokaként nagy lelkesedéssel kezdték hasznosítani a módszer (és a koncepció részeként kifejlesztett speciális gépek) adta lehetőségeket.
 

Ossza meg!

Vissza: Fitness
címkék:

Kommentek


Gray Cook: A mozgás alapelvei - Funkcionális Mozgásminta Szűrés

 Vannak általános igazságok és alapelvek, melyeknek minden olyan filozófia, program vagy rendszer építőköveit kellene alkotniuk, mely fizikális fejlesztéssel vagy rehabilitációval foglalkozik: 1.Nem tudjuk magunkat, vagy másokat jobban fejleszteni, mint a természet.  2. Biztonságosabban és gyorsabban tudjuk magunkat, vagy másokat fejleszteni,...

10 ok, amiért érdemes 50 felett is edzeni

 Az 50 éven felülieknek sem szabad abbahagyniuk a rendszeres edzést, mert az öregedéssel járó  különböző problémák miatt egyre gyakrabban szorulnak gyógy-szeres kezelésre, egyre több időt kell orvosnál tölteni és egyre jobban csökken az életminőség is. Egyértelműen az a konklúzió vonható le, hogy...

Guggolj elöl tartott súllyal!

Az ágyéki gerincszakasz fájdalma a guggolás esetében is három fő okra vezethető vissza: a forgatónyomaték (előrehajlás), a kompresszió(nagy  gerincterhelés) és a flexió (hajlítás).  Az elöl tartott súllyal végzett guggolás a jellegéből fakadóan biztonságosabb, mint a háton tartott...

A helyes légzés fontossága az edzéseken

 Ebben a cikkben szeretném Veletek megértetni, hogy edzéseiteken és a mindennapjaitokban egyaránt  mennyire fontos és alapvető a helyes légzéstechnika. A helytelen légzés hosszútávon az ízületi láncolaton belül  az alsóháti szakasz hajlítását eredményezi a csípő hajlítása helyett,...

A kockás hasizom titka

Lehetséges gyors fogyás a hasról ? Az egyik leggyakoribb kérdés: hogyan fogyhatnék csak a hasamról, csak a csípőmről,csak a combomról? Milyen válaszokat kapnak az érdeklődők? Sok felülést és hasizomgyakorlatokat kell csinálni. Olyan gépeket kell használni, amelyek specifikusan a hasizmot erősítik (némely tévében rendelhető gépet kifejezetten ezzel reklámoznak!) Olyan eszközöket kell használni, amelyek elektromosan...

Teremtsd meg vágyott körülményeidet ! 1. rész

Ebben a cikksorozatban szeretném megmutatni neked  a csodálatos élethez vezető utat. Az egész sokkal egyszerűbb, mint hiszed és amint megérted, miként működik az élet és a benned lakozó erő, képessé válsz arra, hogy megtapasztald a létezés varázsát a maga teljességében-és akkor valóban csodálatos életed lesz !
  1 2 3 4 5  …    Következő oldal   Utolsó oldal

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre,

hogy elsőként értesülj az újdonságokról, akcióinkról, próbalehetőségekről!

Szótár

Központi izmok

Core muscles (angol). A törzs mozgás közbeni megtámasztását és stabilitását szolgáló, a test középső... Tovább