Három szabály (és akcióterv) a fitnesz terved következetes betartásához.

Kedvencek közé

2024. Június 12. Szerda - Villő

Így lesz sikeres a fitnesz

Így lesz sikeres a fitnesz

Amikor az ember eldönti, hogy „Elég!” „Most pedig leadok 15 kilót” vagy „Most pedig kicsit kigyúrom magam”, akkor hirtelen akar mindenki mindent megváltoztatni. Egyik pillanatról a másikra gyökeres fordulatot akar az életében. Azonnal jön a zöldségsalátázás, és a naponta futás, vagy valami ugra-bugra, mert a legtöbben saját kútfőből dolgoznak, nem tudván, hogy hogyan is működik az emberi test. De itt nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ez a kezdeti „Most már aztán elég!”  lelkesedés néhány nap esetleg egy-két hét után elillan. Pontosan akkor, amikor kiderül, hogy ez nem is olyan könnyű, de legkésőbb akkor, amikor az eredmények nem jönnek vagy a kezdeti eredmények visszaesnek.  


Éppen ezért szeretném leszögezni, hogy sokkal valószínűbb, hogy eléred a célodat, ha a következő néhány pontot betartod:

- Az elhatározás az első lépés, ennek meg kell lennie!
- Az elhatározás nyomán inkább a következetességre helyezd a hangsúlyt, mint a változás nagyságára!
- Megfelelő tudással kell felvértezned magad, hogy tudd, mit várhatsz el és mit nem (pl. jövő hónapban lesz az osztálytalálkozó, ezért le akarok adni 20 kilót nem járható út), és hogy az elvárható szintet viszont képes legyél magadból kihozni.
 

1. fitnesz szabály: a  következetesség fenntarthatósága és a változás mértéke fordított arányban áll egymással 


…avagy haladj apró lépésenként!
Minél nagyobb változást akarsz az életedben életbe léptetni, annál nagyobb a valószínűsége, hogy kudarcra lesz ítélve a próbálkozásod. Hogy megértsd, hogy ez miért szükségszerű, nézzük meg, hogy milyen pszichológiai erők munkálkodnak bennünk. Jelen szabály szempontjából két erő munkálkodását kell megértenünk:


1.    Az új iránti igény
Ide tartozik minden, ami kívül esik a megszokott tevékenységeiden. Ide tartozik az új film, az új zene, az új kapcsolatok, az új élettapasztalatok iránti igény, de ide tartozik az is, hogy ki tudsz-e alakítani egy új napi rutint, fel tudsz-e venni új szokásokat, le tudsz-e vedleni régi rossz szokásokat, tudsz-e változtatni az életedben valamin (pl. másik munkahely, másik kapcsolat, másik élőhely, más barátok), ha szükségét érzed. Illetve ide tartozik az alkotás iránti igény és az az igény, hogy valahogyan túlszárnyald az eddigi énedet, teljesítményedet. Ezt teljesítményigénynek is nevezhetjük. Az új iránti igény kielégítése összességében az örömérzetet növeli.
 

2.    A régi (vagyis a megszokott és biztonságosnak érzett) iránti igény
Ide tartozik az, hogy lesznek kedvenc dolgaid (filmjeid, zenéid, kapcsolataid), lesznek dolgok, amihez ragaszkodsz, lesz napi rutinod, berögzült gondolataid, világnézeted, stb. Ezek mind az állandóság érzetét segítik benned kialakítani. Vagyis a régi iránti igény kielégítése összességében a biztonságérzetedet növeli.
Ez a két erő  együttesen felelős a boldogságodért. Nyilván, ha nincsen kielégítve az új iránti igényed, akkor fásultnak, rutinszerűnek és monotonnak fogod érezni az életedet. Ha viszont a régi iránti igényünk nincs kielégítve, akkor nem érzed magad biztonságban. Állandó teljesítménykényszer, nincs egy biztos pont, amire számíthatsz, stb. Bár a kettő egyensúlya szükséges, mégis az máris nyilvánvaló, hogy a két erő sokszor még a legbanálisabb dolgokban is teljesen ellentétes.
Az agyad mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a régi, biztonságosnak érzett dolgokat fenntartsa. És ezt szó szerint kell venni: MINDENT, amit csak lehet. Ha meg akarod változtatni az életedet, és szeretnél minden nap mozogni (mert eddig nem tetted), akkor azt fogja neked mondani, hogy „Fáradt vagyok”, „Nincs kedvem”, „Ez meg se éri”, „Úgysem fog sikerülni”, és ehhez hasonló, az elhatározásodat nem túlságosan segítő dolgokat.
Ráadásul minél több dolgon akarsz egyszerre változtatni az életedben, annál erősebben tiltakozik majd és annál letaglózóbb lesz mindaz a negatív gondolatsor, amit közvetít feléd! Mivel azonban az agyad nem tesz különbséget jó és rossz szokások között, ezért ha úgy érzed, hogy ez a változás rossz, felül kell kerekedned az agyad által közvetített gondolatokon a változásért! Már egy-egy változás is komoly gondot okozhat, nemhogy egy teljes átalakulás.


De akkor mi a teendő?
Úgy „verheted”  át az agyadat, ha kis lépésenként haladsz a változás felé. Pl. először csak bevezeted, hogy több zöldséget fogsz enni. És az étkezések mellé paradicsomot, paprikát, savanyúságokat, stb. iktatsz be. Vagy úgy, hogy napi 5-10 perces mozgásokkal kezded a testedzést. Így a saját ellenállásoddal is könnyebb lesz megharcolni, hiszen csak egy kisebb dologról van szó.
Általában azonban még a kis változtatások is 3-4-ig komoly erőfeszítést jelenthetnek. A két-három hét után már egyre rutinszerűbbé válik, és szép lassan az agyad is hozzászokik, hogy most már ez a módi. És ez a cél, mert onnantól kezdve, hogy jó szokásaid vannak, azokat is ugyanúgy védeni fogja majd, mint a rossz szokásaidat. Pár hónap múlva már akkor fog nyavalyogni neked, ha nem eszel zöldséget vagy ha nem csinálod az edzést!
További segítséget jelenthet, ha
1.    találsz magadnak egy elszámolótársat, vagy
2.    találsz egy közösséget, ahol hozzád hasonló problémákkal küzdenek, és néha rád dörrentenek, ha szükséges
3.    keresel valakit, akinek adsz a véleményére, és minden egyes alkalommal, amikor éppen a fitnesz terved ellen vétenél (pl. nem a tervnek megfelelően étkezel vagy kihagysz egy edzést), írd le, hogy miért döntöttél így. Később oszd meg ezzel a személlyel a döntésed okait és kérd ki a véleményét, hogy szerinte jogos-e vagy csak egyszerűen kifogásokat kerestél. Ennek az előnye, hogy sokkal nehezebb lesz a saját racionalizálásodat elhinni, így nehezebben fogod tudni átverni magad.

2. fitnesz szabály: a döntés mindig a te kezedben van


…avagy ne hitesd el magaddal, hogy tőled kívülálló okok miatt nem tudod tartani a tervedet!
Ha bármikor azt hallod magadtól, hogy „Nincs elég motivációm!” vagy „Én most ezt nem tudom megcsinálni”, akkor mindig gondolj a következőkre:
Ha eldöntötted, hogy márpedig te most lefogysz, egészségesebben élsz, kicsit „kigyúrod”  magad, akkor már megvan az a motivációd, ami a sikerhez kell. Ezért el ne hidd ezt a botorságot az agyadnak! Az agyad mindig olyasmivel fog próbálkozni, ami téged a tehetetlennek és képtelennek tűntet majd fel.
Pl. a „Nincs elég motivációm” úgy hangzik, mintha egy tőled kívülálló dolog miatt nem tudnád megcsinálni a mai 10 perces edzést, hiszen nincs motivációd, tehát kéne egy kevés. Nem, nem, nem és nem és nem! És még egyszer nem!  És ha esetleg még nem lenne világos, akkor: NEM! Már kitűztél magadnak egy fitnesz célt (legyen az fogyás, izomépítés, fittség, több energia, a maratontáv lefutása, bármi). Tehát nehogy elhidd, hogy nincs motivációd. Persze, hogy van!
Nem kizárt, hogy az élet közbeszólt. A gyerek beteg lett, a főnököd egész nap ugráltatott, kaptál egy rossz hírt valahonnan és most nem akarsz edzeni vagy igazán úgy érzed, jó lenne nassolni vagy bedobni valami gyorsat ahelyett, hogy főznél vagy lemennél zöldséget vásárolni. Ilyen van is, lesz is. De egy biztos, ez nem azt jelenti, hogy nem vagy motivált!
Egyszerűen csak arról van szó (és ezt így kell felfognod!), hogy az adott pillanatban két ellentétes dolgot akarsz, és ezért döntened kell, hogy mi a fontosabb neked. A leghatékonyabb ez a felfogás, ha különválasztod a rövid távú hasznokat a hosszú távú hasznoktól, mert ha komolyan megtanulsz így gondolkodni, akkor többnyire a hosszú távú hasznok mellett fogsz dönteni.
Esetleg egy olyan szabályt is bevezethetsz, hogy minden tizedik, nyolcadik, ötödik döntésed lehet rövid távú, ha szeretnéd. De egy dolog mindenképpen legyen tiszta: a döntés a jelen helyzetben a Te kezedben van, és nem holmi motiváció hiánya vagy jelenléte fogja meghatározni a tetteidet!
A hatalom nálad van!
Ha pedig már döntöttél, jól jegyezd meg, hogy hogyan érezted magad utána, mert legközelebb azt a kérdést is fel kell tenned magad, hogy szeretnéd-e így érezni magad még sokszor vagy sem.
 

3. fitnesz szabály: a tervezhetetlen is tervezhető


…avagy ne hagyd, hogy a váratlan dolgok felborítsák a terveidet!
Mivel lépten-nyomon olyan dolgok történhetnek velünk (és történnek is), amelyekre nem számítunk, és amelyek azután könnyen eltéríthetnek minket a szándékainktól, ezért nem árt előre gondolni az ilyen eshetőségekre is.
Első körben érdemes leülni és egy listát készíteni azokról a dolgokról, amelyek többször is előjönnek és felborítják a napi tervedet. Például ha a főnököd sokszor kér meg arra, hogy maradj még bent munkaidő után egy kicsit túlórázni és emiatt sokszor nem tudsz edzeni, akkor ez rákerülhet a listára.
Ugyanúgy rákerülhet az is, hogy mikor vacsoráznál, sokszor előfordul, hogy nincs zöldség otthon és nincs kedved már elmenni valami este is nyitva tartó üzletbe, hogy bevásárolj. Érdemes rászánni egy fél-egy órát egy ilyen lista kidolgozására, később pedig – ha újabb problémákba ütközöl – folyamatosan bővítheted a listádat.


Mi legyen a listán?
A probléma oka és egy megoldási javaslat. Például ha a sokat kell túlórázni, akkor megpróbálkozhatsz azzal, hogy reggel munkába menet előtt mozogsz 10 percet. Vagy kijelölsz egy időt a családban is, amit egyszerűen csak „én-idő”-nek nevezel és mindenkinek megmondod, hogy ebben az időben csak akkor zavarjanak, ha már kipusztult az emberiség fele és menekülni kell valami űrszörny elől.
Ha sokszor előfordul, hogy el kéne menni bevásárolni, és emiatt nem tudod tartani a zöldségevős tervedet, akkor megoldási javaslat lehet, hogy minden szombaton egy hétre előre bevásárolsz. Általában egy hétig bőven elállnak a zöldségek és a gyümölcsök. A savanyúság pedig főleg. :-)
Ha van olyan probléma, amire nem találsz megoldást, nyugodtan kérdezd meg a párodat, barátodat, ismerőseidet, hogy van-e javaslatuk. Meséld el nekik, hogy mi a gond és ez miért gond, és kérdezd meg őket, hogy ők ezt hogyan oldanák meg. Általában a kívülállók mindig tele vannak jobbnál jobb ötletekkel.
Ami pedig a legfontosabb: legyen egy terved arra az esetre is, hogyha valamiért mégsem tudnád tartani a fitnesz tervedet! Nem tudsz enni egy napig a tervednek megfelelően? Akkor egy hétig nincs nassolás egy pici sem. Vagy nem tudtál edzeni az egyik nap? Hétvégén be kell pótolnod. A lényeg, hogy ne hagyd a fitnesz terveidet kútba esni, csak mert az „élet úgy hozta”. Mindig lesz valami váratlan, és ezeket meg kell tanulni folyamatosan kezelni.


Sikerre fel!
Ha ezt a három szabályt elfogadod és ezek szerint gondolkozol, szinte katonás következetességgel fogod tudni betartani a fitnesz tervedet és meglátod, hogy még kellemes érzés is lesz, hiszen végső soron a te terved, a te döntésed, a te akaratod, a te vágyad, álmod és célod, amit Te akarsz elérni! És ha nem hagyod magad holmi apró-cseprő földrengések, földönkívüli invázió és világvége ürügyén lebeszélni a terved megvalósításáról, akkor meg is fogod valósítani, és az eredmény csak a tiéd lesz, aminél nincs jobb érzés a világon.

Ossza meg!

Vissza: Fitness
címkék:

Kommentek


Gray Cook: A mozgás alapelvei - Funkcionális Mozgásminta Szűrés

 Vannak általános igazságok és alapelvek, melyeknek minden olyan filozófia, program vagy rendszer építőköveit kellene alkotniuk, mely fizikális fejlesztéssel vagy rehabilitációval foglalkozik: 1.Nem tudjuk magunkat, vagy másokat jobban fejleszteni, mint a természet.  2. Biztonságosabban és gyorsabban tudjuk magunkat, vagy másokat fejleszteni,...

10 ok, amiért érdemes 50 felett is edzeni

 Az 50 éven felülieknek sem szabad abbahagyniuk a rendszeres edzést, mert az öregedéssel járó  különböző problémák miatt egyre gyakrabban szorulnak gyógy-szeres kezelésre, egyre több időt kell orvosnál tölteni és egyre jobban csökken az életminőség is. Egyértelműen az a konklúzió vonható le, hogy...

Guggolj elöl tartott súllyal!

Az ágyéki gerincszakasz fájdalma a guggolás esetében is három fő okra vezethető vissza: a forgatónyomaték (előrehajlás), a kompresszió(nagy  gerincterhelés) és a flexió (hajlítás).  Az elöl tartott súllyal végzett guggolás a jellegéből fakadóan biztonságosabb, mint a háton tartott...

A helyes légzés fontossága az edzéseken

 Ebben a cikkben szeretném Veletek megértetni, hogy edzéseiteken és a mindennapjaitokban egyaránt  mennyire fontos és alapvető a helyes légzéstechnika. A helytelen légzés hosszútávon az ízületi láncolaton belül  az alsóháti szakasz hajlítását eredményezi a csípő hajlítása helyett,...

A kockás hasizom titka

Lehetséges gyors fogyás a hasról ? Az egyik leggyakoribb kérdés: hogyan fogyhatnék csak a hasamról, csak a csípőmről,csak a combomról? Milyen válaszokat kapnak az érdeklődők? Sok felülést és hasizomgyakorlatokat kell csinálni. Olyan gépeket kell használni, amelyek specifikusan a hasizmot erősítik (némely tévében rendelhető gépet kifejezetten ezzel reklámoznak!) Olyan eszközöket kell használni, amelyek elektromosan...

Teremtsd meg vágyott körülményeidet ! 1. rész

Ebben a cikksorozatban szeretném megmutatni neked  a csodálatos élethez vezető utat. Az egész sokkal egyszerűbb, mint hiszed és amint megérted, miként működik az élet és a benned lakozó erő, képessé válsz arra, hogy megtapasztald a létezés varázsát a maga teljességében-és akkor valóban csodálatos életed lesz !
  1 2 3 4 5  …    Következő oldal   Utolsó oldal

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre,

hogy elsőként értesülj az újdonságokról, akcióinkról, próbalehetőségekről!

Szótár

Stabilizátor izmok

A test (meg)tartását és egyensúlyban tartását biztosító izmok. Tovább