Hogyan eddzünk télen? A tél az alapozás, a futóteljesítmény növelésének időszaka.

Kedvencek közé

2024. Május 26. - Fülöp

Hogyan eddzünk télen?

Hogyan  eddzünk  télen?

Itt a tél. A didergős reggelek, csúszós futóutak, az átázott edzőcipők és a lámpafényes  esti futások időszaka. Ugyanakkor ez a legjobb időszak az alapozásra, állóképességünk javítására, izmaink erősítésére. A téli időszakban végzett munka megalapozza egész évi futóteljesítményünket. A hideg időben teljesített edzések pedig nem csak erősítenek, de hatékonyan fogyasztanak is. Amerikai kutatók kimutatták, hogy a hideg levegőn végzett futóedzések során 12%-kal több kalóriát és 32%-kal több zsírt égetünk el mint egy ugyanolyan, kellemesen meleg időben elvégzett edzésen. Ne aludjunk hát téli álmot, hanem húzzuk fel egy thermo felsőt, nyomjuk fejünkbe sapkánkat és vágjunk neki a behavazott tájnak!  


Néhány jó tanácsot azonban nem árt megfogadni a téli edzésekkel kapcsolatban. A Runner’s World és a Northwest Navigator tanácsaiból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.


Edzés télen: öltözzünk melegen!


Ez a tanács elsőre talán triviálisnak tűnhet, mégis sok futóval gyakran előfordul, hogy dideregve, nem az időjárásnak megfelelően indul a szabadba. Éppen ezért mindig figyeljünk oda a réteges öltözködésre, az időjárásnak megfelelő ruházatra. Alulra lehetőleg olyan rétegeket vegyünk, melyek felszívják a nedvességet és elvezetik azt a bőrünktől (pl. polipropilén anyagok), föléjük pedig lehetőség szerint viseljünk meleg, de lélegző anyagból készült thermo futónadrágot és felsőt (pl. MicroFibre anyagok), és ha szükséges, szél illetve eső elleni védelemként esőkabátot, széldzsekit. Nagy hidegben különösen figyeljünk az ujjak, lábujjak, a fülek és orr melegen tartására. Mivel télen valószínűbb, hogy rossz látási körülmények között illetve sötétben kényszerülünk futni, ruházatunkon mindig legyen fényvisszaverő felület.
 

Edzés télen: melegítsünk be!


Az alacsony hőmérséklet merevvé teszi az izomzatot, ezért fontos futás előtt az alapos bemelegítés. Ha módunk van rá, ne reggel, hanem inkább munka után fussunk, így kevésbé terheljük a reggel még merev ízületeket. Ha csúszós felületre érünk, rövidítsük le lépéshosszunkat, de igyekezzünk nem megváltoztatni a megszokott talajfogási stílusunkat, kerüljük a telitalpra való leérkezést. Mindezek betartásával jelentősen csökkenthetjük egy ízületi sérülés kockázatát.
 

Edzés télen: alkalmazkodjunk az időjáráshoz!


Ne ragaszkodjunk szigorúan az előre meghatározott edzéshez, futásunkat alakítsuk a külső körülményeknek megfelelően. Gyorsabb futásainkkal várjuk meg a napos, de legalábbis a száraz időt.
 

Edzés télen: körözzünk!


Bizonytalan időjárás esetén – különösen, ha egyedül futunk - maradjunk közel a bázishoz (lakásunkhoz, kocsinkhoz, öltözőnkhöz), és ha hosszabb távot terveztünk, inkább tegyünk meg több kört. Így minden kör végén  szabadon eldönthetjük, hogy az időjárás még megfelelő-e egy következő kör megtételéhez.
 

Edzés télen: menjünk együtt futni!


Keressünk társaságot a téli futásokhoz. Az előre megbeszélt találka, a társaság jó motiváció lehet, hogy a hideg és lucskos idő ellenére se mondjunk le a futásról. Csatlakozhatunk pl. egy futóklubhoz, melynek rendszeres közös futásai vannak.
 

Edzés télen: csökkentsük az átlag terhelést 30 %-al !


A tél nem az erős tempójú, gyorsító edzésekről szól, arra van három másik évszak. Vegyünk vissza kicsit a tempóból, sőt a heti kilométerekből is, legalább 30%-kal. Fussunk kétszer, háromszor hetente, és az edzések nagyobb része legyen lazább, ne a tempót figyeljük, inkább élvezzük magát a futást.
 

Edzés télen: iktassunk be néha nagyobb terhelést is!


A téli edzések közé azért beférhet némi minőségi munka is, amely sebességünk és aerob kapacitásunk növelését célozza, és megteremti a későbbi gyorsasági edzések alapjait. A Running Research News kutatója szerint így nézhet ki a gyorsabb téli edzésünk:
- Kezdőknek: hetente egyszer tegyünk az amúgy egyenletes tempójú futásunkba 8-10 gyorsabb szakaszt, melyek során az 5 km-es versenytempóban futunk kb. 20 másodpercig.
- Középhaladóknak: 10 naponta: alapos 10-15 perces bemelegítő futás után fussunk 1, majd 2 majd 3 (utána esetleg 4) percig az 5 km-es versenytempóban, a gyors szakaszok után pedig  mindig ugyanannyi percig kocogjunk lazán.
- Haladóknak: 10 naponta: fussunk kb 800 métert, 5-10 másodperccel gyorsabban az 5 km-es versenytempónál, majd kocogjunk lazán 2 percig, majd fussunk 1200 métert ugyanolyan tempóban, majd kocogjunk 4 percig, végül pedig 1600 métert ugyanígy.  
 

Ossza meg!

Vissza: Fitness
címkék:

Kommentek


Gray Cook: A mozgás alapelvei - Funkcionális Mozgásminta Szűrés

 Vannak általános igazságok és alapelvek, melyeknek minden olyan filozófia, program vagy rendszer építőköveit kellene alkotniuk, mely fizikális fejlesztéssel vagy rehabilitációval foglalkozik: 1.Nem tudjuk magunkat, vagy másokat jobban fejleszteni, mint a természet.  2. Biztonságosabban és gyorsabban tudjuk magunkat, vagy másokat fejleszteni,...

10 ok, amiért érdemes 50 felett is edzeni

 Az 50 éven felülieknek sem szabad abbahagyniuk a rendszeres edzést, mert az öregedéssel járó  különböző problémák miatt egyre gyakrabban szorulnak gyógy-szeres kezelésre, egyre több időt kell orvosnál tölteni és egyre jobban csökken az életminőség is. Egyértelműen az a konklúzió vonható le, hogy...

Guggolj elöl tartott súllyal!

Az ágyéki gerincszakasz fájdalma a guggolás esetében is három fő okra vezethető vissza: a forgatónyomaték (előrehajlás), a kompresszió(nagy  gerincterhelés) és a flexió (hajlítás).  Az elöl tartott súllyal végzett guggolás a jellegéből fakadóan biztonságosabb, mint a háton tartott...

A helyes légzés fontossága az edzéseken

 Ebben a cikkben szeretném Veletek megértetni, hogy edzéseiteken és a mindennapjaitokban egyaránt  mennyire fontos és alapvető a helyes légzéstechnika. A helytelen légzés hosszútávon az ízületi láncolaton belül  az alsóháti szakasz hajlítását eredményezi a csípő hajlítása helyett,...

A kockás hasizom titka

Lehetséges gyors fogyás a hasról ? Az egyik leggyakoribb kérdés: hogyan fogyhatnék csak a hasamról, csak a csípőmről,csak a combomról? Milyen válaszokat kapnak az érdeklődők? Sok felülést és hasizomgyakorlatokat kell csinálni. Olyan gépeket kell használni, amelyek specifikusan a hasizmot erősítik (némely tévében rendelhető gépet kifejezetten ezzel reklámoznak!) Olyan eszközöket kell használni, amelyek elektromosan...

Teremtsd meg vágyott körülményeidet ! 1. rész

Ebben a cikksorozatban szeretném megmutatni neked  a csodálatos élethez vezető utat. Az egész sokkal egyszerűbb, mint hiszed és amint megérted, miként működik az élet és a benned lakozó erő, képessé válsz arra, hogy megtapasztald a létezés varázsát a maga teljességében-és akkor valóban csodálatos életed lesz !
  1 2 3 4 5  …    Következő oldal   Utolsó oldal

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre,

hogy elsőként értesülj az újdonságokról, akcióinkról, próbalehetőségekről!

Szótár

Központi izmok

Core muscles (angol). A törzs mozgás közbeni megtámasztását és stabilitását szolgáló, a test középső... Tovább