Miért jógázz, milyen hatásai vannak a jógának?

Kedvencek közé

2020. Június 5. Péntek - Fatime

Miért jógázz, milyen hatásai vannak a jógának?

Miért jógázz, milyen hatásai vannak a jógának?

Forrás: www.wikipedia.hu

A jóga művelője a jógi (szanszkritül a férfi jógikat joginnak, a női jógikat pedig jogininek is nevezik). A jóga célja a testi és a szellemi erők felébresztése. Eszerint alapvetően kétféle jógát különböztetünk meg: testi és szellemi jógát. A jógának több változata ismert, amelyeket a különböző személyiségtípusokhoz fejlesztettek ki. Indián kívül először a hatha jóga vált népszerűvé a 20. századi nyugati világban, ma már azonban Európában is szinte minden ága elérhető a jógaközpontok által.


 

A jóga mindennapos gyakorlása – művelői szerint – önmagában is hasznos, javítja az egészséget, jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz és az életminőség javulását eredményezi. A jóga szakértője megtapasztalhatja a számádhit, az elmélyült meditációt, amely eksztatikus élménnyel jár.
 
 

A jóga célja 

 
A jóga végső célja a megszabadulás (móksa) elérése, amely által a lélek kikerül a születés és a halál körforgásából (szanszára). A jóga által uralható a test, az elme, továbbá az érzelmek és a vágyak. Fokozatosan vezet el a lét igazi természetének megismeréséhez. A jógi akkor éri el a megvilágosodást, amikor tudata megszűnik és megtapasztalja az egyesülés örömét. Az egyesülés a védánta filozófia szerint történhet egyéni lélekkel (átmannal) vagy a mindenhatóval (brahmannal), a teista hinduizmusban és a buddhizmus bizonyos formáiban pedig valamely istennel vagy istennővel. A megvilágosodás a korlátozott ego pusztulásához és az univerzum egységes természetének felismeréséhez vezet.
 
 
 

A jóga változatossága

 
A jóga hosszú története folyamán számos iskola jött létre, új irányzatok alakultak ki és az irányzatok egyesülésére is sor került, de általánosságban minden változatra kijelenthető, hogy a megvilágosodás felé vezető utat keresi. 
 

A jóga négy fő változata:

 
Bhakti jóga (az imádat és a odaadás jógája)
Karma jóga (az önzetlen munka jógája)
Dzsnyána jóga (a tudás és a józan ítélőképesség jógája)
Rádzsa jóga (nyolc ágra osztott képzési rendszer, amely kihangsúlyozza a meditációt).
Gyakorlataik átmenetet képeznek a vallás és a tudomány között. Jellemzőik nem feltétlenül zárják ki egymást (egy önzetlenül dolgozó személy járhatja a tudás és józan ítélőképesség útját).
 
Léteznek egyéb jógaváltozatok is, úgymint mantra jóga, kundalini jóga, Iyengar jóga, krija jóga, integrál jóga, nitja jóga, maha jóga, purna jóga, anahata jóga, tantra jóga, tibeti jóga stb. A rádzsa jógát ("királyi jóga") ashtanga jógának ("nyolc ágú jóga") is nevezik, amely nem összetévesztendő a Sri K. Pattabhi Jois által kifejlesztett ashtanga vinyásza jógával, amely a nyugati országokban gyakran önmagában gyakorolt hatha jóga egy változata.
 
 

A rendszeres jógázás hatásai

 
Javul a belső szervek oxigén és tápanyagellátása, ezzel optimalizálódik működésük.
Megnő a csontok ellenálló képessége.
A gerincmenti támasztóizmok megerősödnek, ezzel javul a testtartás.
A megrövidült izmokat megnyújtva a test rugalmasabbá válik.
Mentális hatások: feszültségoldás, önbizalomnövelés.
A keringési és a légzőrendszer erősödésével nő az immunrendszer ellenálló képessége.
A gerincnek a testünkben rendkívül fontos tartó, stabilitást adó és mozgató szerepe van. A gericen támaszkodnak a bordák és a fej és egy egyenes gerincű ember bizalmat ébreszt és belső tartást sugároz.
 
A jóga gerincjavító hatását a közérzetünkben is érezhetjük. A gerincet megnyújtva és megerősítve észrevehetjük a testünk esetleges asszimetriáit. Felfedezhetjük a testünk két oldalának különbségeit, fejlesztve ezzel az önismeretünket.
 
A gerincproblémák korrigálásában és a gerincfájdalmak (derék- és hátfájás) kiküszöbölésére és megelőzésére nagy hangsúlyt fektetünk a jóga órákon.
 
A gerinc „egyenesítése”, megnyújtása nagy segítséget jelent az ülő munkát végző embereknek illetve a kevésbé erős hátizomzattal rendelkezőknek. A gerincgyakorlatokkal egyszerre nyújtjuk és erősítjük a gerinc melletti támasztóizomzatot, ezzel javul a testtartás, növekszik a test rugalmassága.
 
A reggeli jógagyakorlás felkészíti a testet és az elmét a mindennapi intenzív figyelemre, koncentrációra és összpontosításra.
 

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék:

Kommentek


Gray Cook: A mozgás alapelvei - Funkcionális Mozgásminta Szűrés

 Vannak általános igazságok és alapelvek, melyeknek minden olyan filozófia, program vagy rendszer építőköveit kellene alkotniuk, mely fizikális fejlesztéssel vagy rehabilitációval foglalkozik: 1.Nem tudjuk magunkat, vagy másokat jobban fejleszteni, mint a természet.  2. Biztonságosabban és gyorsabban tudjuk magunkat, vagy másokat fejleszteni,...

10 ok, amiért érdemes 50 felett is edzeni

 Az 50 éven felülieknek sem szabad abbahagyniuk a rendszeres edzést, mert az öregedéssel járó  különböző problémák miatt egyre gyakrabban szorulnak gyógy-szeres kezelésre, egyre több időt kell orvosnál tölteni és egyre jobban csökken az életminőség is. Egyértelműen az a konklúzió vonható le, hogy...

Guggolj elöl tartott súllyal!

Az ágyéki gerincszakasz fájdalma a guggolás esetében is három fő okra vezethető vissza: a forgatónyomaték (előrehajlás), a kompresszió(nagy  gerincterhelés) és a flexió (hajlítás).  Az elöl tartott súllyal végzett guggolás a jellegéből fakadóan biztonságosabb, mint a háton tartott...

A helyes légzés fontossága az edzéseken

 Ebben a cikkben szeretném Veletek megértetni, hogy edzéseiteken és a mindennapjaitokban egyaránt  mennyire fontos és alapvető a helyes légzéstechnika. A helytelen légzés hosszútávon az ízületi láncolaton belül  az alsóháti szakasz hajlítását eredményezi a csípő hajlítása helyett,...

A kockás hasizom titka

Lehetséges gyors fogyás a hasról ? Az egyik leggyakoribb kérdés: hogyan fogyhatnék csak a hasamról, csak a csípőmről,csak a combomról? Milyen válaszokat kapnak az érdeklődők? Sok felülést és hasizomgyakorlatokat kell csinálni. Olyan gépeket kell használni, amelyek specifikusan a hasizmot erősítik (némely tévében rendelhető gépet kifejezetten ezzel reklámoznak!) Olyan eszközöket kell használni, amelyek elektromosan...

Teremtsd meg vágyott körülményeidet ! 1. rész

Ebben a cikksorozatban szeretném megmutatni neked  a csodálatos élethez vezető utat. Az egész sokkal egyszerűbb, mint hiszed és amint megérted, miként működik az élet és a benned lakozó erő, képessé válsz arra, hogy megtapasztald a létezés varázsát a maga teljességében-és akkor valóban csodálatos életed lesz !
  1 2 3 4 5  …    Következő oldal   Utolsó oldal

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre,

hogy elsőként értesülj az újdonságokról, akcióinkról, próbalehetőségekről!

Szótár

Kettlebell

A kettlebell vagy girja egy hagyományos orosz öntöttvas súly, úgy néz ki, mint egy füles ágyúgolyó. Az 1986-os... Tovább