A sikeres emberek 12 titka

Kedvencek közé

2024. Június 12. Szerda - Villő

A siker 12 kulcsa- légy boldog,egészséges és élj harmóniában a mindennapokban

Légy sikeres  !

 Mindig csodáltam azokat az embereket, akik sikeresek a munkájukban, gondoskodnak a családjukról, van elég szabadidejük, hogy azt a hobbijuknak szentelhessék és ráadásul még jól is néznek ki. A szórakoztatóiparban ilyen pl. Clint Eastwood és Oprah Winfrey. Az üzleti életben Steve Jobs és Warren Buffett. Mindenki tudna mondani hasonló embereket, akiket csodál. De hogyan csinálják?


Légy sikeres !
A sikeres emberek egyszerűen csak olyan dolgokat csinálnak, amelyek által teljes mértékben kihasználják a képességeiket. Következzék 12 dolog,  amelyeket mi is lemásolhatunk és garantáltan sikeressé válhatunk a mindennapokban.
 

1. SMART (okos) célokat tűznek ki és valósítanak meg.

A sikeres emberek reális célokat tűznek ki. Tudják, mit szeretnének és miért küzdenek az adott célért. A sikeres emberek SMART (okos) célokat használnak.
 
A SMART célok specifikusak, mérhetőek, attraktívak, reálisak és tervezett időtartamra szólnak.
 
  • Specifikus – Egy nem specifikus cél pl. hogy „formába hozzam magam”. Egy specifikus cél viszont így néz ki: „Csatlakozni egy klubhoz és edzeni egy héten 3 napon keresztül 52 héten át.” Egy specifikus célt sokkal nagyobb eséllyel érünk el, mert meghatározott paraméterei és határai vannak.
  • Mérhető – A cél elérésének folyamata mérhető kell, hogy legyen. Ha nem mérhető a cél, akkor nem fogod tudni, mikor érted el. Amikor méred a haladásod a célod felé, akkor nem zökkensz ki, betartod a határidőket, és a folyamatos sikerélmény motivációt ad.
  • Attraktív – Olyan célokat válassz, amelyeket tényleg el akarsz érni. Pl. egy internetes vállalkozó kitűzheti célul, hogy „készüljön el 75 tonhalas szendvics délután 2 órára”, de ennek a célnak semmi köze a vállalkozó fő céljához (nyereséges online vállalkozás felépítése).
  • Reális – Olyan objektív célokra van szükséged, amikért akarsz és képes vagy küzdeni. Más szóval a célnak reálisnak, elérhetőnek kell lennie. A nagy kérdés: hogyan lehet elérni az adott célt?
  • Tervezett időtartamra szól – A célt be kell határolni egy időponttal, amikorra eléred a célt. Egy pontos határidő segít fókuszálni a fontos teendőkre, hogy ne zökkenj ki más zavaró tényezők miatt.
Amikor számodra tényleg fontos SMART (okos) célokat tűzöl ki, akkor felébred benned a motiváció a célod eléréséhez szükséges lépések megtalálásához. Kifejleszted magadban a szükséges hozzáállást, tulajdonságokat és képességeket. Szinte bármilyen célt elérhetsz, ha bölcsen tervezed meg a hozzá vezető lépéseket és a határidő miatt el is végzed azokat. A valaha távolinak és elérhetetlennek tűnő célok egyre közelebb kerülnek és egyre megvalósíthatóbbnak tűnnek a folyamatos haladás miatt.
 

2. Határozottan és azonnal cselekszenek.

Sajnos nagyon kevés ember válik azzá a sikersztorivá, amiről álmodik. Ennek egyszerű oka van: Nem cselekszenek!
 
A tudás megszerzése nem jelenti egyből azt, hogy fejlődsz. A fejlődés akkor történik meg, amikor a tudást cselekvés követi és ez megváltoztatja az életed. Sokan félálomban élik az életüket. Valójában nem is „élnek”. Egyszerűen csak „túlélnek” mert sosem végzik el a céljukhoz vezető lépéseket.
Nem számít, ha géniusz IQ-val rendelkezel vagy PhD fokozatod van kvantumfizikából, sosem fogsz elérni semmit, ha nem cselekszel. Óriási különbség van elmélet és gyakorlat között. A tudás és intelligencia felesleges cselekvés nélkül. Ez ilyen egyszerű.
A siker azzal a döntéssel kezdődik, hogy mostantól folyamatosan haladsz céljaid és álmaid felé. Hozd meg ezt a döntést most. És kezdj el cselekedni. Könyvajánló: David Allen: Getting Things Done (Először a fontosat).
 

3. Produktívak, nem pedig elfoglaltak.

Tim Ferriss, a 4 órás munkahét könyv szerzője szerint „Lassíts le és emlékezz erre: a legtöbben csak elfoglalják magukat, de nem igazán haladnak előre. Az elfoglaltság gyakran mentális lustaság – lusta gondolkodás és tervezetlen cselekvés.” Ez a „dolgozz okosabban, ne keményebben” mondás Ferriss-féle változata, amely az egyik uralkodó közhely a modern személyiségfejlesztésben. De mint minden közhelyben, ebben is van igazság, amit kevesen tartanak be. Csak nézz körül. Többen vannak az elfoglaltak, mint a produktívak. Az elfoglalt emberek mindenhová rohannak, és gyakran késésben vannak. Munkába, konferenciákra, találkozókra, megbeszélésekre stb. sietnek. Alig van idejük családi összejövetelekre és ritkán alszanak eleget. Miközben a hivatalos e-mailek úgy száguldanak ki az okostelefonjaikból, mintha puskával lövöldöznének, és a naptáruk teljesen tele van tűzdelve tennivalókkal. Az elfoglalt beosztásuk egyfajta fontossági érzetet ad nekik. De ez csak illúzió. Valójában mókuskerékben taposnak.
A megoldás: lassíts le. Végy egy mély levegőt. Nézd át a teendőidet és a céljaidat. Először a fontosat végezd el. Egyszerre egy dolgot csinálj megszakítás nélkül. Kezdd el most. 2 óra múlva pihenj egy kicsit. Ezt ismételd. Emlékezz arra, hogy az eredmények fontosabbak, mint az elfoglaltság.
 

4. Logikus, tényeken alapuló döntéseket hoznak.

Sokszor hozunk rossz döntéseket harag vagy éppen izgalmi állapot hatására. Noha a megérzések, ösztönből cselekvés sokszor hasznosak, a hosszú és fenntartható fejlődést nem szolgálják az ilyen döntések. Az erős érzelmek vezérelte döntések általában minimális tudatos gondolkozás hatására jönnek létre.
A legjobb tanács amit adhatok: az érzelmeid ne írják felül a logikádat, amikor dönteni készülsz. Állj meg egy pillanatra és gondold át a helyzetet, mielőtt egy életet megváltoztató döntést készülsz meghozni.
 

5. Elkerülik azt a csapdát, hogy mindent tökéletesre akarnak csinálni.

Sokan vagyunk túlzottan tökéletességre törekvők.  Magasra tesszük a lécet magunk számára és a legjobbat akarjuk kihozni magunkból. Bőséges időt és figyelmet szánunk a munkánkra, hogy fenntartsuk a jó teljesítményt. A tökéletességre való törekvésünk miatt teszünk rá még egy lapáttal, megállás nélkül, megunhatatlanul. És ez az elszántság kétségtelenül eredményre vezet... amíg nem visszük túlzásba.
De mi történik akkor, ha túlzásba visszük a tökéletességre való törekvést?
 
Légy hatékony!
 
Elkedvetlenedünk, ha nem érjük el az általunk irreálisan magasra tett követelményeket, ezért akár be sem fejezzük az adott teendőt és nem kezdünk bele újba. A tökéletességre való törekvés, hogy minden „i”-re feltegyük a pontot, végül nem tesz minket hatékonnyá, és ez csúszást, stresszt és közepes eredményeket hoz. Az igazi perfekcionisták nehezen kezdenek bele bármibe is, és még nehezebben viszik végig azt. Van egy barátom, aki már néhány éve el akar indítani egy grafikai céget, de még nem tette meg. Miért? Mert csak a tökéletesség jó neki, legalábbis ez derül ki az általa felvázolt hosszú kifogáslistából. Ez azt jelenti, hogy nem gondolja, és nem is fogja magát elég jónak gondolni ahhoz, hogy elindítsa és működtesse saját grafikai vállalkozását.
A való világ nem díjazza a perfekcionistákat. Azokat jutalmazza, akik végrehajtják a dolgokat. Az egyetlen módja a végrehajtásnak az, ha az idő 99%-ában nem vagyunk tökéletesek. Csak évek gyakorlása és tökéletlensége által érhetjük el a tökéletességet. Hozz egy döntést. Cselekedj, tanulj az eredményből és ezt ismételt újra és újra az élet minden területén.
 

6. Kilépnek a komfortzónájukból.

Az okos embereket hátráltató első számú tényező, hogy nem ragadnak meg egy lehetőséget, mert nem érzik magukat késznek. Más szóval kényelmetlenül érzik magukat és szerintük további tudásra, képességekre, tapasztalatokra stb. van szükségük, hogy kihasználják a lehetőséget. Sajnos ez az a gondolkodás, amely visszafogja a személyes fejlődést és gátolja a sikert.
Az igazság az, hogy sosem érzi magát senki 100%-ig késznek, amikor egy kihasználandó lehetőség adódik, mert a legtöbb nagyszerű lehetőség az életben megköveteli tőlünk, hogy felnőjünk hozzá érzelmileg és értelmileg. A komfort zónánk tágítására van szükség ilyenkor, tehát elsőre biztosan kényelmetlenül fogjuk érezni magunkat. És amikor kényelmetlenül érezzük magunkat, akkor nem érezzük magunkat késznek.
Az életed során számtalan lehetőséggel fogsz találkozni a személyes fejlődésre és a sikerre. Ha pozitív változásokat és áttöréseket szeretnél elérni, üdvözölnöd kell ezeket a pillanatokat és ki kell használod őket, hiába nem érzed 100%-ig késznek magad.
 

7. Nem bonyolítják túl a dolgokat.

Leonardo da Vinci szerint „Az Egyszerűség a végső kifinomultság”. Semmi sem áll közelebb a valósághoz. A 21. században az információ fénysebességgel áramlik és a lehetőségek az innovációra végtelennek tűnnek, életünk és karrierünk alakításához bőséges választási lehetőségeink vannak. De sajnos a túl sok választási lehetőség sokszor túlkomplikáltsághoz, összezavarodottsághoz és tétlenséghez vezet. Számos marketing teszt szerint minél több választási lehetőséget adunk a vevőnek, annál kevesebbet vásárol. Végül is sokkal könnyebb 3 termék közül kiválasztani a legjobbat, mint 300 közül. Ha a vásárlási döntés túl bonyolultnak tűnik, a legtöbben egyszerűen feladják. Hasonlóan ha túl sok választási lehetőséget adsz magadnak, a tudattalan elméd feladja.
A megoldás az egyszerűsítés. Ha egy termékcsaládot árulsz, alkalmazd az egyszerűsítést. És ha egy döntést kívánsz meghozni az életedben, ne pazarold arra az időt, hogy minden egyes lehetőség minden egyes kis részletét megvizsgáld. Válassz valamit, ami szerinted működni fog, és próbáld ki. Ha nem működött, tanulj a tapasztalatból, válassz egy másik lehetőséget és menj tovább.
 

8. Folyamatosan, kicsiket javulva haladnak előre.

Henry Ford szerint „Semmi sem különösen nehéz, ha lebontod apró lépésekre.” Ugyanez átfogalmazva egy kérdéssé: Hogyan eszel meg egy elefántot? Válasz: Falatonként. Ez a filozófia igaz a legnagyobb céljaid elérésénél. Kicsi, pozitív, folyamatos változások – kicsivel egészségesebben étkezni, kicsivel többet edzeni, új, apró pozitív szokásokat felvenni – amelyek nagyszerű eszközök arra, hogy izgatottá válj az élet iránt és lassan de biztosan elérd a sikernek azt a fokát, amelyre vágysz. És ha kis lépésekkel kezdesz, nem kell túl nagy motiváció sem az elinduláshoz. Az egyszerű művelet – mely szerint elindulsz és megteszed az első lépést – lendületet fog adni, és hamarosan az egymásra épülő pozitív változások spiráljában fogod magad találni. Amikor elkezdtem ezt a koncepciót alkalmazni a saját életemben, annyira izgatottá váltam, hogy el kellett indítanom a blogomat, hogy mindezt megosszam a külvilággal. Kezdj csak egy tevékenységgel, és készíts tervet a nehézségek felmerülésének esetére. Például ha fogyni akarsz, írj egy listát egészséges ételekről, amelyeket fokozatosan beépítesz az étrendedbe. Először nehéz lesz, de egyre könnyebbé fog válni. És ez az egésznek a lényege. Ahogy egyre több sikerélményed lesz, sokkal nagyobb kihívásokkal is szembenézhetsz.
 

9. Mérik és naplózzák a fejlődésüket.

A sikeres emberek nemcsak a munkájukban/vállalkozásukban, hanem a munkájukon/vállalkozásukon is dolgoznak. Hátralépnek és rendszeresen megszemlélik a teljesítményüket. Vizsgálják a haladásukat a céljuk felé és pontosan tudják, miben van szükség javulni. Nem tudod irányítani, amit nem mérsz. Ha a nem megfelelő dolgokat méred, akkor nem fogod meglátni a felmerülő lehetőségeket sem. Képzeld el ha egy kisvállalkozásban azt mérnéd, hogy mennyi íróeszközt és papírt használsz fel. Volna ennek így önmagában értelme? Nem igazán! Ugyanis a papír- és íróeszköz felhasználás mérése nem a fontos dolgokra koncentrál. Nincs sok közük a bevételhez, ügyfél elégedettséghez, piaci részesedés növekedéséhez stb.
A helyes megközelítés szerint meg kell határozni az első számú célodat, majd mérni kell a célhoz vezető legfontosabb mutatók változását. Azt javaslom, hogy szánj rá némi időt most, és határozd meg a legfontosabb célodat, majd az ehhez kapcsolódó mérendő mutatókat, és kezdd el mérni őket azonnal. Hetente írd be őket egy táblázatba, majd rajzolj az adatokból grafikonokat, hogy lásd a fejlődésed. Utána finomhangold a lépéseidet, hogy a kirajzolt trend a célod szerint alakuljon.
 

10. Tanulnak saját hibáikból és megtartják pozitív beállítódottságukat.

A sikeres emberek a pozitív dolgokra koncentrálnak. Tudják, hogy a pozitivizmusuk miatt lesznek kiválóak. Ha sikeres akarsz lenni, pozitívan kell szemlélned a világot. Az élet újra és újra tesztelni fog. Ha eláraszt a belső negativitás, sosem fogod elérni a céljaidat. Emlékezz arra, hogy minden elkövetett hiba is haladásnak minősül. A hibák fontos leckék. Mindig amikor elkövetsz egyet, egy lépéssel közelebb kerülsz a célodhoz. Az egyetlen ártalmas hiba az, ha nem csinálsz semmit, mert félsz a kudarctól. Ne bizonytalankodj – ne kételkedj magadban! Ne hagyd, hogy a saját negativitásod visszatartson. Tanulj a hibákból amit tanulhatsz és menj tovább előre.
 

11. A megfelelő emberekkel töltik az idejüket.

A sikeres emberek olyanokkal veszik magukat körül, akik nyitottak, eltökéltek és támogatóak. Olyanokkal barátkoznak, akik pozitív energiát hoznak a terembe, amikor belépnek, nem pedig olyanokkal, akik csak a távozásukkal hoznak létre pozitív energiát.
 
 
Jó kapcsolatokkal rendelkező, befolyásos emberekkel barátkoznak, akik segítenek elérni céljukat. A hozzád legközelebb álló emberek átlaga vagy. Ha nem a megfelelő emberekkel veszed körül magad, akkor ez rossz hatással lesz rád. Azonban ha a megfelelő emberek vannak körülötted, akkor sokkal sikeresebb leszel, mint egyedül lennél. Találd meg a megfelelő csapatot és segítsétek egymást. 
 

12. Fenntartják az egyensúlyt az életükben.

Ha megkérdezed az embereket, mit szeretnének az életben, ilyeneket fognak mondani mint „szerelmesnek lenni”, „pénzt keresni”, „több időt tölteni a családdal”, „megtalálni a boldogságot”, „elérni a célokat” stb. De sajnos sokan nem tartják megfelelően egyensúlyban az életüket. Általában csak 1-2 területen sikeresek, miközben a többit elhanyagolják. Álljon itt két példa:
• Ismerek egy nagyon sikeres üzletasszonyt, aki majdnem 1 millió dollárt keresett az interneten múlt évben. Ezért nagyon sokan felkeresik tanácsért. De mit gondolsz mi történt? Néhány nappal ezelőtt, minden előzmény nélkül azt mondta nekem, hogy nagyon lehangolt. Az ok? „Ki vagyok égve és magányos vagyok. Nem fordítottam elég időt magamra mostanában, és úgy érzem, valami hiányzik az életemből.” – mondta. „Hoppá” – gondoltam. „Az egyik legsikeresebb ember akit ismerek nem érzi magát sikeresnek mert nincs egyensúlyban az élete”.
• Ismerek egy szörföst is aki egész nap szörfözik, minden nap a strandon a házunk előtt San Diegóban. Ő az egyik leggondtalanabb, optimistább srác akivel valaha találkoztam – általában fülig ér a szája. Azonban egy rozsdás furgonban lakik, amelyet közösen használ egy másik szörfössel és gyakran kéregetnek turistáktól pénzt. Elismerte nekem, hogy sokszor nem tud aludni amiatt, hogy miként lesz pénze élelemre. Tehát nem tagadhatom, hogy általában boldognak tűnik, de mégsem mondanám sikersztorinak az életét.
Ez csak két példa volt az egyensúlytalan életre, amely visszahúzza az embereket képességeik teljes kibontakoztatásától. Ha hagyod, hogy az életed egyik területe domináljon csak, és minden energiádat erre a területre használod el, nagyon könnyen elveszted az egyensúlyt. Miközben a fókuszáltság fontos, ha jól akarod végezni a dolgod, és igazán sikeres akarsz lenni, akkor egyensúlyt kell találnod az életed különböző területei között. Az egyik területért feláldozni a másikat csak frusztrációhoz és stresszhez vezet. 
 

Ossza meg!

Vissza: Önmegvalósítás
címkék:

Kommentek


Gray Cook: A mozgás alapelvei - Funkcionális Mozgásminta Szűrés

 Vannak általános igazságok és alapelvek, melyeknek minden olyan filozófia, program vagy rendszer építőköveit kellene alkotniuk, mely fizikális fejlesztéssel vagy rehabilitációval foglalkozik: 1.Nem tudjuk magunkat, vagy másokat jobban fejleszteni, mint a természet.  2. Biztonságosabban és gyorsabban tudjuk magunkat, vagy másokat fejleszteni,...

10 ok, amiért érdemes 50 felett is edzeni

 Az 50 éven felülieknek sem szabad abbahagyniuk a rendszeres edzést, mert az öregedéssel járó  különböző problémák miatt egyre gyakrabban szorulnak gyógy-szeres kezelésre, egyre több időt kell orvosnál tölteni és egyre jobban csökken az életminőség is. Egyértelműen az a konklúzió vonható le, hogy...

Guggolj elöl tartott súllyal!

Az ágyéki gerincszakasz fájdalma a guggolás esetében is három fő okra vezethető vissza: a forgatónyomaték (előrehajlás), a kompresszió(nagy  gerincterhelés) és a flexió (hajlítás).  Az elöl tartott súllyal végzett guggolás a jellegéből fakadóan biztonságosabb, mint a háton tartott...

A helyes légzés fontossága az edzéseken

 Ebben a cikkben szeretném Veletek megértetni, hogy edzéseiteken és a mindennapjaitokban egyaránt  mennyire fontos és alapvető a helyes légzéstechnika. A helytelen légzés hosszútávon az ízületi láncolaton belül  az alsóháti szakasz hajlítását eredményezi a csípő hajlítása helyett,...

A kockás hasizom titka

Lehetséges gyors fogyás a hasról ? Az egyik leggyakoribb kérdés: hogyan fogyhatnék csak a hasamról, csak a csípőmről,csak a combomról? Milyen válaszokat kapnak az érdeklődők? Sok felülést és hasizomgyakorlatokat kell csinálni. Olyan gépeket kell használni, amelyek specifikusan a hasizmot erősítik (némely tévében rendelhető gépet kifejezetten ezzel reklámoznak!) Olyan eszközöket kell használni, amelyek elektromosan...

Teremtsd meg vágyott körülményeidet ! 1. rész

Ebben a cikksorozatban szeretném megmutatni neked  a csodálatos élethez vezető utat. Az egész sokkal egyszerűbb, mint hiszed és amint megérted, miként működik az élet és a benned lakozó erő, képessé válsz arra, hogy megtapasztald a létezés varázsát a maga teljességében-és akkor valóban csodálatos életed lesz !
  1 2 3 4 5  …    Következő oldal   Utolsó oldal

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre,

hogy elsőként értesülj az újdonságokról, akcióinkról, próbalehetőségekről!

Szótár

Stabilizátor izmok

A test (meg)tartását és egyensúlyban tartását biztosító izmok. Tovább